Wachtwoordmanager kiezen

Wil je je online accounts beter beveiligen én wordt je niet goed van het onthouden van al die tientallen wachtwoorden? Een wachtwoordmanager, ook wel password manager genoemd, biedt uitkomst. Wij deden onderzoek naar de beste gratis en betaalde wachtwoordmanagers. Vergelijk hier onze resultaten. Navigeer eventueel direct met deze links:

Wat is een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager is software waarmee je met één hoofdwachtwoord al je individuele wachtwoorden op het internet kunt versleutelen en ontgrendelen. Daarnaast kun je ook notities, pincodes en meer versleutelen en opslaan in deze digitale kluis.

De 3 beste gratis wachtwoordmanagers

Wil je geen geld betalen voor een wachtwoordmanager? Dat kan. Bij de onderstaande wachtwoordmanagers kun je je gratis gebruik maken van de noodzakelijke functionaliteiten. Volgens ons komt LastPass als beste keuze uit de bus.

Al deze 3 gratis wachtwoordmanagers gebruiken complexe encryptie om jouw wachtwoord voor iedere specifieke website te versleutelen. LastPass steekt met een compleet pakket boven de rest uit.

Waarom een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager is de ideale manier om jouw online security te waarborgen. Zeker nu steeds meer diensten zich naar de cloud verschuiven is het belangrijk om wachtwoorden op een veilige manier te beheren. Als je wachtwoorden hergebruikt voor verschillende websites tegelijk, is de kans namelijk groter dat je slachtoffer wordt van zaken als phishing. Het is in dat geval te eenvoudig om iets strafbaars met jouw gegevens te doen.

De 4 beste betaalde wachtwoordmanagers

Betaalde wachtwoordmanagers bieden meer opties en hebben allen een 30 dagen gratis proefperiode. Hieronder vergelijken we 4 bekende premium-pakketten. Je krijgt bij allen sowieso de volgende extra functionaliteiten:

Hoe kies je een goede wachtwoordmanager?

De meest geschikte wachtwoordmanager is per persoon/huishouden verschillend. Zo maak je een goede keuze:

De voor- en nadelen

Gratis alternatieven: Google Chrome en KeePass

Wil je niets voor een wachtwoordmanager betalen én geen extra extensie of app installeren? Dat kan o.a. met Google Chrome en KeePass. Wil je het aantal functionaliteiten uitbreiden, dan kun je later altijd overstappen naar een gespecialiseerde wachtwoordmanagers. 

Wachtwoorden gratis opslaan met Google Chrome

Google Chrome logo

Google Chrome maakt automatisch in- en uitloggen mogelijk. Zo kun je jouw wachtwoord niet vergeten. Wil je jouw wachtwoord inzien? Je kunt jouw wachtwoord op ieder moment bekijken. Door synchronisatie bij Google Chrome in te schakelen kun je jouw wachtwoorden op verschillende locaties gebruiken. Dit systeem is onder andere te gebruiken op de computer, Android, iPhone en iPad.

Computer

Als je een nieuw wachtwoord invult, vraagt Google Chrome direct of je het wachtwoord wilt opslaan. Later kun je op het oogje drukken om te zien welk wachtwoord er is opgeslagen. Ga je later naar dezelfde website? Dan zullen jouw gebruikersnaam en wachtwoord direct ingevuld worden. Je kunt wachtwoorden inzien, bekijken, verwijderen of exporteren om op een andere locatie op te slaan. Je kunt deze functie altijd uitschakelen als daar behoefte aan is.

Android

Via Android maak je gebruik van de Chrome-app. Log in met jouw Google-account, zo kun je alle opgeslagen wachtwoorden gebruiken. Synchroniseer op verschillende apparaten om jouw wachtwoorden overal te gebruiken. Wil je dit liever niet? Dan kun je deze functie uitschakelen. Je regelt dit via passwords.google.com.

iPhone & iPad

Via de iPhone en iPad werkt het eigenlijk hetzelfde als via Android. Download de Chrome-app via de App Store en log in op jouw Google Account om de wachtwoordmanager te gebruiken.

Wachtwoorden gratis opslaan met KeePass

KeePass logo

KeePass is een open source wachtwoordmanager, die je gratis kunt gebruiken. Het systeem is zeer gemakkelijk te gebruiken en helpt je met het onthouden van verschillende wachtwoorden. Alle wachtwoorden worden in een veilige database opgeslagen en beveiligd met een master key of key file. Op deze manier kun je alleen toegang krijgen tot deze wachtwoorden met een master password. Voor het opslaan van wachtwoorden is encryptie toegepast. KeePass is 100% gratis en uiterst betrouwbaar.

Gratis wachtwoorden beheren met een app

Wil je jouw wachtwoorden voornamelijk beheren met een app? Dat kan want de meeste wachtwoordmanagers hebben een app die je kunt downloaden uit de Google Play Store of App Store. Hierbij de direct download-links:

Een wachtwoord-apps gebruikt FaceID of jouw vingerafdruk waardoor je geen wachtwoord meer nodig hebt om toegang te krijgen. Bij telefoons met iOS en Android zit deze technologie al deels in het besturingssysteem ingebouwd. 

iPhone vs. Android apps

Verschillen tussen iPhone en Android wachtwoorden-apps zijn er niet echt. Met deze apps worden wachtwoorden op dezelfde veilige manier opgeslagen. Ook werkt het bedenken van wachtwoorden met een generator hetzelfde en zijn nagenoeg alle functionaliteiten gelijk. Het enige dat iets afwijkt is het design en hoe deze apps achter de schermen werken. Gelukkig heb je daar als gebruiker niets mee te maken.

Digitale kluis (wachtwoorden & bestanden)

In een digitale kluis worden wachtwoorden en bestanden beheerd. Zie het als het equivalent van een traditionele kluis met digitale data. In een digitale kluis kunnen o.a. vertrouwelijke notities, foto’s, designs, creditcardgegevens en meer worden opgeslagen.

Als nieuwe gebruiker kun je je gegevens vaak importeren of overzetten vanaf o.a. Firefox, Google Chrome, Safari, Internet Explorer of een andere browser. Je kiest tijdens dit proces welke gegevens je wilt bewaren en welke je wilt overslaan.

Opslaan, achterhalen, zichtbaar maken en verwijderen

In een digitale kluis kun je gegevens opslaan, wijzigen, bewaren en importeren. Zie het als een verborgen notitieboek, waarbij je de gegevens eenvoudig kunt veranderen als dat noodzakelijk is. 

Dit systeem kan niet zomaar gehackt worden. Om dit systeem te kraken moet er onder andere een encryptie-sleutel opgelost worden, waar miljarden verschillende opties voor zijn.

Is er een datalek? Dan heeft dat meestal met phishing te maken, een vorm van hacken waarmee jouw wachtwoorden op straat komen te liggen. Als je op de juiste manier inlogt en met antivirus software werkt, is de kans daarop gelukkig verwaarloosbaar. Toch is het goed om waakzaam te blijven.

Automatisch online opslaan

Zoek je een manier om gegevens op een veilige manier in een database op te slaan? In jouw digitale kluis worden gegevens automatisch online in de cloud bewaard. Zelf invoeren is dus niet meer nodig. Dit geldt voor al jouw online profielen. Denk aan Instagram, Facebook, Gmail of een andere e-mail client, zoals Outlook en ook DigiD, Apple ID, iCloud en zelfs jouw Ziggo-account.

Offline opslaan op USB-stick

wachtwoord beveiligde USB-stick

Wil je dat jouw gegevens ook op een fysieke locatie opgeslagen worden? Dan kun je deze het beste offline op een USB-stick bewaren. Sommige wachtwoordmanagers faciliteren daarin, zoals LastPass. Zij hebben de zogenaamde LastPass Pocket. 1Password biedt de optie om je digitale kluis met wachtwoorden te synchroniseren naar een USB-stick. Keeper biedt deze optie alleen aan zakelijke klanten en Dashlane heeft deze optie helaas niet. 

Wil je geen wachtwoordmanager dan kun je ook zelf wachtwoorden exporteren en deze op een USB-stick met wachtwoord en encryptie plaatsen. Zo maak je je eigen digitale kluis. Op Webwijzer.nl en Bright.nl enkele toepassingen.

Conclusie

De digitalisering heeft ervoor gezorgd dat iedereen online moet inloggen om gegevens te benaderen. Denk aan je DigiD, verzekeringen, bankzaken, e-mail, sociale profielen en meer. De continue dreiging van phishing vraagt om zeer sterke verschillende wachtwoorden voor al je accounts. Het is praktisch haast onmogelijk geworden om deze te onthouden.

Een wachtwoordmanager consolideert al deze moeilijke wachtwoorden achter één te onthouden wachtwoord. Hiermee is een wachtwoordmanager dé oplossing voor het probleem. Met een gratis variant ben je in de basis al geholpen. Wil je ook bestanden opslaan en jouw nabestaanden kunnen laten inloggen, dan is een betaalde optie nodig.

Scroll naar boven